Om donationen
Agnes Höglund och Carl Herman Hammarlind är nuförtiden kända lokalt på grund av deras stora donationer till Svenljunga. I ett gåvobrev 1935 donerade syskonen det område som används till torg- och marknadsplats. Donationen skedde till minne av deras mor Augusta Hammarlind, som avled 6 september 1916. Syskonen skrev 1945 ett gemensamt testamente. När Agnes Höglund avled 1951 donerades hus och mark, lösöre och resterande pengar till Svenljunga kommun. Under efterföljande decennier har det ofta kommit upp hur gåvan av lösöret har blivit något av en björntjänst,
då det inte funnits något riktigt bra sätt att hantera det.
Agnes och Carl Hermans avsikter var goda, och med lösöret donerade de även ett stort antal värdefulla objekt till kommunen. Deras önskan var att donationen skulle användas för ett museum. Nu uppfyller vi denna önskan genom ett digitalt museum som alla oavsett plats kan besöka helt gratis. Klicka runt på denna webbplats för att uppleva dåtiden och lära känna familjen Hammarlind!
Testamente
Agnes Höglund och Carl Herman Hammarlind skrev gemensamt testamente 1945 när Herman blev sjuk. Han avled bara två dagar senare, den 22 april 1945. I och med hans bortgång uppfylldes ena hälften av testamentet.
5 000 kronor, vilket idag motsvarar mer än 100 000 kronor, skulle ges till fru Gullan Lindahl och Folke Hammarlind, en avlägsen släktning. Resten av Carl Herman Hammarlinds ägo skulle gå till Agnes Höglund under sin återstående livstid. 1951 dog Agnes Höglund och med det blev hus, mark, allt lösöre och resterande pengar ägo av kommunen.
Sociala samfonden
Som de bad om i sin önskan lades resterande pengar i en fond, som skulle förvaltas av Svenljunga kommun, vars avkastning skulle användas för Svenljungas sjuka och fattiga. I flera årtionden användes den just för det tills den sammanslogs med andra donationer i sociala samfonden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fastigheter
Hus och mark diskuterades mycket åren efter Agnes Höglunds bortgång. Underhållskostnaderna för det gamla gästgiveriet var enorma och kommunen hade inga pengar för att kunna förvandla hela huset till ett fungerande museum, så som syskonen Hammarlind önskade.
Samtidigt diskuterades behovet av bygga ett nytt kommunhus eftersom det gamla hade blivit alldeles för litet. Den skulle byggas i Thilanderska parken eller på Hammarlindska marken. 1958 lades fram ett förslag att riva gästgiveriet och istället inrätta ett museum i fastigheten Annehill. Hembygdsföreningen kämpade först för att bevara gästgiveriet, senare i alla fall den äldsta delen av gästgiveriet, med förslaget att flytta det till Thilanderska parken. Kostnaderna var tyvärr för höga och hela gästgiveriet revs 1961. Protesterna blev stora runt hur den Hammarlindska gåvan behandlades. Det publicerades till och med en skämtsam dödsannons för gästgiveriet som bjöd in de ansvariga lokalpolitiker på middag i gästgiveriets matsal under rivningen.
Lösöre och litet museum
Donationen av lösöret innehåller allt som fanns i Hammarlindska gästgiveriet.
3 562 olika föremål inventerades. I ungefär 70 år har denna stora samlingen mest varit magasinerad i Tinghusets och sedan kommunhusets källare, med ett undantag.
1988 skapas ett litet museum i huset på Järnvägsgatan som varit tingsvaktmästare Dahls hem. I huset skapades två historiskt trogna rum. Det första var ett så kallad herrum med skrivbord, bokhyllor, uppstoppad fågel, Hermans pipa och fler detaljer. Det andra var en enkel, vit matsal med skänk och soffa, mycket glas, porslin och en pendyl.
Den från biografvärlden kända Svenljungabon Ingemar Jansson var involverad i museet och gav också en intervju om Hammarlindska samlingen. Hans mor hade jobbat som piga för familjen Hammarlind.
Vigselförrättare Birgitta Petersson använde också museet som borglig vigsellokal.
2003 flyttades möblerna över till tingshusets källare på grund av att mögel upptäcktes i vaktmästarbostaden. 2006 försvann museet helt för att lämna plats för en social verksamhet. I ett brev kallade hembygdsföreningen källarförvaringen för kulturellt lönnmord.
Nuförtiden är Hammarlindska samlingen fördelad över flera verksamheter i Svenljunga kommun. Många av de vita matsalsmöblerna flyttades till äldreboendet i Sexdrega, Lysjölid. Några köksföremål finns på hembygdsföreningen, vissa möbler har också flyttats till Aktivitetshus Hammarlind.
Försvunna ting
Det har också försvunnit en del objekt från samlingen: ett stort väggur, ett smält guldfickur och några pluggade revolvrar, flera dolkar och så vidare. Eftersom det är svårt att göra en komplett inventering av samlingen är det också svårt att säga hur mycket som har försvunnit. Resten av samlingen stuvades undan i källaren på Tinghuset, och flyttades till källaren i kommunhuset när Tingshuset tomställdes inför försäljning våren 2024.
Värdefulla och mindre värdefulla saker
En del föremål finns också säkert förvarade på Svenljunga bibliotek.
Borås Museum gjorde en undersökning av samlingen 1984 och bedömde att det är en värdefull samling eftersom det var nog med möbler och föremål för att fylla två till tre rum, trogen till den historiska inredningsstilen från sent 1800-tal till begynnande jugend. Anders Larson skrev att en sådan kvalitetsmässig och tidsmässigt enhetlig samling borde ställas ut så snart som möjligt.
Med Hammarlindska donationen spridd över hela Svenljunga kommun har dock värdet sjunkt betydligt. Eftersom föremålen flyttats flera gånger och inte alltid förvarats på bästa sätt har också en del tyvärr skadats under årens gång.
Det är också viktigt att nämna att inte alla föremål i Hammarlindska samlingen är av kulturellt eller historiskt värde. En del av samlingen består av glaskonserver, kvitton, gamla almanackor, dukar och så vidare. En hel del trasiga eller skadade föremål finns också.
Minne och museum
Ett traditionellt museum blev det inte, men för att minnas familjen Hammarlind blev flera vägar uppkallade efter dem. I Svenljunga tätort påminner Hammarlinds väg, Augustas väg, Agnes väg och Hermans väg om deras stora bidrag till Svenljunga kommun. På deras gamla mark finns nu också Aktivitetshus Hammarlind, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en mötesplats för seniorer.