Agnes Höglunds skrivrum

Agnes Höglund bodde nästan hela sitt liv i Hammarlindska gästgiveriet och hade många olika intressen som speglas i samlingen. I Agnes personliga rum, hennes skrivrum, finns föremål som tillhörde Agnes och som också visar upp hennes aktiva liv i Svenljungas societetsklubb. På denna sida illustrerar vi Agnes skrivrum.

Damrum med bord, stolar, spegel och symaskin

Agnes var från en ganska rik borgarfamilj. Som person från högre stånd hade hon vissa ansvar och privilegier. En del var att ingå i Svenljungas societeklubben och att ständigt visa upp sig elegant. Stora klänningar, smycken, parasoller, fina handskar och spetshanddukar var hennes vardag. Hon var tvungen att vara mycket medveten om sitt utseende. Klänningarna ingick inte i donationen, men du kan se dem i fotografier. Resten finns välbevarade i donationen.

Gulligt armband hänger på en röd kant
Liten broderad handväska.
spetsdukar utbredda framför rött sammetsskrin
6 böcker i olika färger liggandes på varandra

Böcker

Agnes tyckte om att läsa både prosa och poesi. Det finns också många IDUN-tidskrifter, en tidning för kvinnan och hemmet, som förmodligen tillhörde Agnes. Det finns också flera diktsamlingar i donationen och många böcker från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. De mest populära författarna i huset var Jules Verne, Nataly Von Eschtruth och Z. Topelius. Man kan också hitta både svenska och engelska klassiker som Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér, Charles Dickens och Arthur Conan Doyle. Hon delade interesset för romaner med sin make Carl Höglund. I ett urval av 53 böcker tillhörde två Herman, nio Agnes, tjugosex Carl och sexton var omarkerade.

Sång och dikt

Flera sånghäften och musikböcker har också hittas i samlingen och var också ett stort intresse hos Agnes. Hon har vid flera tillfällen skrivit dikter och födelsedagssånger åt sina vänner och bekanta.

handskrivet brev
Gammal svart symaskin som det står svea på. I bakgrunden syns en trälåda

Sy

Som alla kvinnor på den tiden sydde Agnes och hon ägde en fin Svea symaskin samt en mängd olika sytillbehör. Förmodligen sydde hon själv mest för nöje, inte för husbehovet, så som många andra kvinnor gjorde på den tiden. För rikare familjer var det inte ovanligt att en hemsömmerska kom och sydde om gamla kläder eller sydde upp nya. På den tiden var i stort sett alla kläder skräddarsydda, det fanns nästan inga klädbutiker där man kunde köpa billiga färdigsydda kläder. För Agnes, som hade en hög ställning, en stark koppling till Arts and Crafts-rörelsen, som avskydde manufaktur och maskinskapade prylar, skulle det antaligen inte varit något av intresse ändå.

handväska och finhandskar
Gullig spegel, fotografi i ram och ett japansk smyckeskrin på en vit duk.
öppen handväska