Om Agnes Höglund
Ida Agnes Hammarlind, senare gift Höglund, var lika mycket som Carl Herman Hammarlind en viktig person för Svenljunga. Hon var del av Svenljungas societet och hade många vänner i byn. Hon var också undertecknare för gåvobrevet som donerade torget till kommunen och testamentet där hammarlindska donationen ingick.
Hennes liv
Ida Agnes Elisabet Hammarlind föddes 2 Juni 1866 i Värnamo. Ett år senare flyttade familjen till Svenljunga och började driva gästgiveriet. Hennes far Antonius Hammarlind dog bara sex år senare, när Agnes var åtta.
Den 1 augusti 1901 gifte hon sig med Carl Gustaf Höglund. Han började driva hotell och restaurang i gästgiveriet. Under en tid var han även gästgivare. Han dog bara tio år senare, den 8 augusti 1911. De hade inga barn. I de två åren tills carl Herman Hammarlind återvände till Svenljunga drev hon förmodligen gästgiveriet själv.
Svenljunga societetsklubb
Hon var medlem i Svenljunga societet. Det var en klubb för personer från högre stånd i Svenljunga. Typiska aktiviteter för dessa slags klubber var att organisera utflykter och fester. Det sägs också att hon var en populär person i Svenljunga med många vänner. De bästa bevisen för detta hittar man i alla brev addresserat till henne i samlingen.
Damrum
Agnes Höglund bodde nästan hela sitt liv i Hammarlindska Gästgiveriet och hade många olika intressen som speglas i samlingen. I Agnes personliga rum, hennes skrivrum, finns föremål som tillhörde Agnes och som också visar upp hennes aktiva liv i Svenljungas societetsklubb.
Agnes dikter
Agnes hade ett omtycke för dikter. Det finns flera diktsamlingar i donationen och även en bunt självskrivna dikter, som är ganska svårlästa. Det kan vara så att hennes bror delade Agnes intresse för poesi, men det kan vi inte veta med säkerhet. Här är en av Agnes dikter:
Syster Natt
En sista strimma utav kvällens glöd förbrinner
Bort över höjdens djupa, varma blå
Emellan höga stammar floden sakta rinner
Och skogen synes tyst i drömmar stå